Ten alle tijde overgewicht vermijden?

Afvallen en vermageren, diëten en gewicht verliezen, x-aantal kilo's kwijt op x-aantal weken, je leest er allemaal over op het internet. In de media, en vooral in sociale media, worden we gebombardeerd met ideaalfiguren van mensen die urenlang per dag in de fitness doorbrengen. We krijgen maar niet genoeg van gezondheidsblogs van oftewel een gerenommeerd fitnesscoach of zelfs Annemie, je buurmeisje. Recepten voor een gezonde levensstijl van smoothies tot salades en zelfs een caloriearme hamburger zijn overal te vinden.

En we lazen al dat het belangrijker is om je buikomtrek te meten dan om je BMI te berekenen, wil je een kritisch oordeel vellen of je dan nu eindelijk eens wat minder moet gaan snoepen. Sommigen gaan wat verder en begeven zich naar een diëtiste of een begeleider die hen kan helpen met het verliezen van de overtollige kilo's. Maar niet iedereen zet die stap. 

Is het steeds 'je eigen schuld' als je last hebt van overtollige kilo's?

Onderzoek toont aan dat het lang niet altijd met je grote eetlust te maken heeft dat je wat meer kilo's meedraagt. Naast veel zin in snoepgoed hebben, kunnen er ook problemen optreden zoals: een te traag werkende schildklier die ervoor kan zorgen dat calorieën minder snel verbrand worden, maar ook stress en te weinig slaap zorgen voor vreetbuien en trek in allerlei ongezonde dingen. 

Wat kan je doen om de eerste kilo's kwijt te raken en een gezondere levensstijl toe te passen?


Healthy Body buikvetVoor de hand liggend is dat je wel besloten op een streng dieet kunt gaan. Gegarandeerd verlies je onmiddellijk enkele eerste kilo's en dit heet ook, zoals ze wel eens zeggen, een crashdieet. Een tweede optie is om vanaf nu iedere week minstens 3 keer naar de fitness te trekken. Dit zorgt ook voor goede resultaten, want hoe meer spieren je krijgt des te meer je lichaam in staat zal zijn om extra calorieën te verbranden. Nu, er zijn wel meer mensen die binnen een mum van tijd klagen over een fitnessprogramma. Waarom? Omdat het omwille van hun druk leven gewoon niet vol te houden is om zo vaak te wijden aan lichaamsbeweging. Tevens wordt er wel eens gezegd dat overgewicht tot wel 70% bestaat uit onjuiste of ongezonde voeding. Wat je dus moet onthouden is: wil je graag eens en voor altijd komaf maken met dat overgewicht, dan is jouw voeding het eerste dat dient te worden aangepakt. Je zou wel eens verbaasd kunnen worden als je je vaker dan je echtgenoot lief is naar de sportschool begeeft, om vlak daarna een teveel aan koolhydraten binnen te spelen, en je dan vroeg of laat ontdekt dat je geen gram verliest! Maar enfin, hoe komt dat toch?!

Met het proteïnedieet loopt het anders. Het doel ervan is om de mensen op weg te helpen om die eerste overtollige kilo's te verliezen, en van daaruit het gewicht te gaan stabiliseren. Want zoals je vaak verneemt van crashdiëten, zijn er natuurlijk ook post-risico's verbonden zoals een jojo-effect. Omdat proteïnemaaltijden voor snel resultaat zorgen, en de koolhydraten zoveel mogelijk worden gebannen, samen met suiker, past dit ook wel in een gezondere levensstijl. Lees maar eender welk artikel over gezonde voeding, al dan niet gecombineerd met vermageren, en je zult zien dat goedjes zoals: wit brood, rijst en pasta, aardappelen en vet vlees volledig worden gebannen. Uiteraard moet er eens af en toe een mogelijkheid zijn om lekker te zondigen. Maar zelfs met die momenten ingelast gaat het verlangen naar snoepgoed en vettig eten opmerkelijk minder zijn, waardoor je zult zien dat je met minder dan de helft van dit gesatureerd zult zijn in vergelijking met je ongezonde dagen. Met andere woorden, hoe meer je koolhydraten, suikers en ongezonde vetten bant uit je dagelijkse levenswandel, des te beter je kans is om het nieuwe gewicht te behouden. 

Daarnaast is het zeker aan te raden om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Zo kunnen wandelen of fietsen een zeer mooi en doeltreffend hulpmiddel zijn om je spieren te laten werken en calorieën te verbranden. Bovendien geniet je dan nog eens lekker van de mooie natuur en ontspan je van de stress die het dagelijks leven met zich meebrengt, wat ook weer belangrijk is om vreetbuien te vermijden! Deze combinatie is het beste advies voor iemand die gezond wilt vermageren: een gezond voedingspatroon, gecombineerd met reële doelen omtrent lichaamsbeweging. 

Wil je zelf eens testen of je buikomtrek te groot is? Doe de test!

Volgens een Britse studie mag je buikomtrek niet groter zijn dan de helft van je lengte. Voor iemand van 1.72m, mag er dus niet meer buikomtrek zijn dan 86cm. Buikomtrek meet je best ter hoogte van je navel.

Bron: Jessica